• Home
  • Czy żywność certyfikowana jest bardziej wartościowa?

Czy żywność certyfikowana jest bardziej wartościowa?

W dobie stale rosnącej mody na zdrowy styl życia, fitness oraz różnorodne diety coraz bardziej popularnym tematem jest zdrowa żywność, a w szczególności ta określana mianem „ekologicznej”. Co tak właściwie kryje się pod tym pojęciem? Czy każdy produkt zawierający napis „eko” na opakowaniu faktycznie wyprodukowany jest w zgodzie z naturą?

A może takie działania to jedynie dobry chwyt marketingowy, który pozornie podnosi jakość oraz prestiż produktu?

Karolina Gierek zdjecei w białym k.FullSizeRenderKarolina Gierek - Dobry Dietetyk


 

 

Żywność certyfikowana – co to takiego?

 

W sklepach ze zdrową żywnością półki uginają się od produktów oznaczonych jako „naturalne” lub „ekologiczne”. Nie inaczej jest także w popularnych marketach na działach dedykowanych konsumentom dbającym o zdrowie. Zanim jednak sięgniemy po „ekologiczny” produkt, który z reguły jest droższy od tradycyjnego zamiennika, warto zapoznać się z zasadami znakowania, a przede wszystkim certyfikowania ekożywności.

 

Chcąc kupić produkt zapewniający gwarancję wysokiej jakości wybierajmy tylko te artykuły, które są certyfikowane. Certyfikacja produktów ekologicznych to nic innego jak świadectwo, że produkty te zostały wytworzone w zgodzie z przyjętymi kryteriami i wymaganiami, a ich produkcja przebiegała pod ścisłą kontrolą. Certyfikowana żywność ekologiczna cechuje się specyficznymi właściwościami. Przede wszystkim wyróżniają ją takie cechy jak:

 

  • produkcja żywności ekologicznej certyfikowanej odbywa się według ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego, które zostały zapisane w prawie polskim,
  • cały etap produkcji jest monitorowany, kontrolowany i udokumentowany na wszystkich etapach tzn. „od pola do stołu",
  • ścisłą odpowiedzialność za jakość certyfikowanych produktów ponosi producent,
    a także ta jednostka, która sprawowała nadzór nad procesem produkcji.

 

W przypadku certyfikowanych ekologicznych produktów spożywczych spełnione muszą być także wytyczne dotyczące przechowywania i transportu. Dzięki temu możemy mieć gwarancję, że na nasze stoły trafią produkty świeże, zdrowe oraz przede wszystkim smaczne.

 

Co wpływa na wyższą cenę produktów „eko”?

 

Ekologiczna żywność jest z reguły o 30-40% drożna od tradycyjnej, w związku z tym warto wziąć pod lupę czynniki, które to generują. W przypadku produktów certyfikowanych wyższą cenę można z łatwością uzasadnić specyfiką procesu produkcji. Rolnictwo ekologiczne bazuje jedynie na stosowaniu naturalnych środków produkcji np. stosowaniu kompostów, czy płodozmianów, gdyż takie działania całkowicie wykluczają pojawienie się chemii. Zarówno dbałość o odpowiednią żyzność gleby, ochronę roślin jak również o zdrowie i kondycję zwierząt musi odbywać się w zgodzie z poszanowaniem oraz ochroną środowiska naturalnego. Dobre gospodarstwa ekologiczne są praktycznie samowystarczalne, a stosowane przez nie metody produkcji wymagają zdecydowanie większych nakładów czasu pracy oraz uwagi. Dodatkowo produkcja ekologiczna w porównaniu z tą standardowa obarczona jest wysokim stopniem ryzyka. Częste kontrole, specyficzne zasady wytwarzania i przetwórstwa oraz działania marketingowe również mają spory wpływ na ostateczną cenę danego produktu.

 

Czy warto zapłacić więcej za żywność z certyfikatem?

 

W przypadku, gdy podczas zakupów zwracamy uwagę na czynniki prozdrowotne, a nie tylko na wydawaną kwotę - to zdecydowane warto powiedzieć „tak” żywności certyfikowanej. Warto pamiętać, że gospodarstwa ekologiczne znajdują się w czystym i nieskażonym środowisku z dala od przemysłu oraz dużych miast. Do produkcji ekologicznych produktów spożywczych nie stosuje się nawozów sztucznych, pestycydów czy chemicznych środków ochrony roślin. Zwierząt nie karmi się zmodyfikowanymi paszami, ani nie podaje im się antybiotyków czy hormonów. Niedopuszczalne jest także wykorzystywanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO). Ekologiczne artykuły spożywcze są wolne od sztucznych barwników, konserwantów emulgatorów, stabilizatorów, przeciwutleniaczy, substancji wypełniających oraz powlekających. Certyfikowane produkty ekologiczne
w swoim składnie muszą bowiem posiadać minimum 95% składników oznaczonych mianem „eko”.

 

Faktem jest, że certyfikowana żywność ekologiczna ma lepsze właściwości prozdrowotne oraz walory smakowe niż ta, którą produkuje się masowo. Dla przykładu zachęcam do porównania np. ekologicznej kapusty kiszonej z tą, którą można (choć zakup ten odradzam) kupić w plastikowym wiaderku z napisem „kwaszona” w dowolnym sklepie. Diametralna różnica dotyczy również wędlin, mięsa oraz warzyw i owoców. By w pełni uzmysłowić sobie różnicę między skalą „eko”, a tą masową wystarczy chociażby zwrócić uwagę na różnice wizualne marchewki pochodzącej z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego,
a tej zakupionej np. w markecie. Ta druga zapewne będzie prezentować się dużo lepiej, ale tu właśnie należy się zatrzymać i przypomnieć sobie jak wyglądały marchewki z ogródków naszych dziadków, a te przecież do idealnych nie należały. Żywność przetworzona oraz sztucznie pompowana jest plagą obecnych czasów dlatego sięgając po nią pamiętajmy, że chemiczne „wspomagacze” stosowane przy jej produkcji na pewno nie pozostają bez znaczenia dla naszego zdrowia.

 

Karolina Gierek - Dobry Dietetyk

Karolina Gierek zdjecei w białym k.FullSizeRender

Absolwentka studiów I i II stopnia na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Aktualnie prowadzi prywatną praktykę. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki, uczestniczyła w licznych szkoleniach oraz konferencjach związanych z zakresu dietetyki, medycyny, leczenia otyłości oraz chorób dietozależnych. Przywiązuje bardzo dużą wagę do indywidualnej pracy z pacjentem szukając najbardziej optymalnych rozwiązań  terapeutycznych. W pracy charakteryzuje się empatią oraz przyjaznym nastawieniem, ceni kontakt oraz pracę z ludźmi. Specjalizuje się w leczeniu nadwagi i otyłości, chorób dietozależnych oraz osób aktywnych fizycznie, a także z niedowagą. Zajmuje się również planowaniem żywienia dla kobiet w ciąży i karmiących oraz dzieci i młodzieży.

http://www.gierek.dobrydietetyk.pl/

FB https://www.facebook.com/KarolinaGierekDobryDietetyk

eko-gielda.plDemoprodukty pełne życia
    • Eko-Gielda

      Właścicielem Platformy
      EKO-GIELDA.PL
      jest:
       
      EKO-GIELDA sp. z o.o.
      Plac Solny 16
      50-062 Wrocław
       
      NIP 6772340905
      REGON 121198623
      KRS 0000353435
       
      tel.(+48) 514 150 078

       

    • Napisz do nas