Zupa dyniowa - obowiązkowy "HIT SEZONU"

Bez wątpienia dynia jest królową jesieni i Halloween, ale cieszyć się jej smakiem możemy również całą zimą. Dzięki grubej skórze doskonale się przechowuje. Jest bogata w beta-karoten, witaminy A, C, E i z grupy B. Warzywo to, to także cenne źródło białka, soli mineralnych, magnezu i miedzi.

zupa dyniowa

 

Najczęściej z dyni gotujemy pyszną zupę dyniową, która na stałe zagościła na naszym stole jako obowiązkowy „HIT SEZONU”.

My polecamy ją w wersji wzbogaconej z suszonymi pomidorami.

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • połowę dyni (najlepiej z gospodarstwa ekologicznego)
  • cebulę
  • marchewkę
  • ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • suszone pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, paprykę słodką, kurkumę, imbir, curry


Na rozgrzanej oliwie – do tego celu my używamy woka lub garnka o grubym dnie - podsmażamy cebulkę, imbir oraz startą lub pokrojoną marchewkę. Następnie pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Jeśli skorka dynie nie jest zdrewniała, można kroić w całości, ze skórką. Skrajni biofani wrzucają także włóknisty środek dyni z pestkami. Robilismy już tak i da się zjeść. Twarde łupiny pestek i tak potem rozdrobnimy w mikserze lub zblendujemy.
Całość smażymy chwilkę, a następnie dolewamy tyle wody, aby pokryła warzywa. Wszystkie składniki dusimy około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Na sam koniec oraz wyciśnięty czosnek (chińskiego nie polecamy!)przyprawiamy do smaku i blendujemy na gładką masę. Do niej dodajemy suszone pomidory – jak nam w duszy gra: w całości lub pokrojone - i przez chwilkę przegotowujemy. Trzeba mieszać, jeśli zupa jest gęsta, by nie przypaliła się na dnie.
Przed podaniem, na wierzch dodajemy łyżkę gęstego jogurtu (u nas kozi).

Jesienna zupa krem z dyni do wspaniała uczta dla podniebienia. Zachwyci niejednego smakosza.

Życzymy smacznego!