Czy żywność certyfikowana jest bardziej wartościowa?

W dobie stale rosnącej mody na zdrowy styl życia, fitness oraz różnorodne diety coraz bardziej popularnym tematem jest zdrowa żywność, a w szczególności ta określana mianem „ekologicznej”. Co tak właściwie kryje się pod tym pojęciem? Czy każdy produkt zawierający napis „eko” na opakowaniu faktycznie wyprodukowany jest w zgodzie z naturą?

A może takie działania to jedynie dobry chwyt marketingowy, który pozornie podnosi jakość oraz prestiż produktu?

Karolina Gierek zdjecei w białym k.FullSizeRenderKarolina Gierek - Dobry Dietetyk

Kontynuuj czytanie

Certyfikat ekologiczny dla piczykawy

 

Do niedawna jedynymi informacjami z globalnego pola bitwy o nasze żołądki i portfele były wyniki finansowe światowych koncernów żywieniowych, wzrost ich akcji na giełdach oraz czasem, że oto prezes jednego z nich, wart dziesiątki milionów zielonych (prezes, bo wartości koncernów liczy się w dziesiątkach i setkach zielonych, nie mających nic wspólnego z eko, miliardów…) przeszedł do innego globalnego naciągacza… Za podwójną rzecz jasna stawkę.

Tak dobrze żarło i co? Zdechło?

cielaczek

Kontynuuj czytanie

Zupa dyniowa - obowiązkowy "HIT SEZONU"

Bez wątpienia dynia jest królową jesieni i Halloween, ale cieszyć się jej smakiem możemy również całą zimą. Dzięki grubej skórze doskonale się przechowuje. Jest bogata w beta-karoten, witaminy A, C, E i z grupy B. Warzywo to, to także cenne źródło białka, soli mineralnych, magnezu i miedzi.

zupa dyniowa

 

Kontynuuj czytanie

Weekend w 4D... czyli igraszki z dynią

Tu prywatna garkuchnia Gruba Dynia... w ostatni weekend poszaleliśmy i bez większego wysiłku, za to z wielką frajdą przyrządzaliśmy dynię - bo teraz jej najlepszy okres - na 4 sposoby, czyli Dynia w 4D... Każde z dań można robić także na kilkadziesiąt sposobów, a według nas na nieograniczona ich ilość. Bowiem znani jesteśmy z improwizowania w kuchni i trzymania się przepisów dosyć luźno. Co pozwala na rozmaite dowolne kombinacje i ...wariacje!

4D sklejka z 4 fotografii

Kontynuuj czytanie